A Travellerspoint blog

New Zealand!

met onze kempert van noord naar zuid

Onze campertocht door Nieuw Zeeland was geweldig overweldigend! Ongelooflijke verscheidenheid aan prachtige natuur op relatief korte afstand van elkaar. Witte stranden, gigantische kliffen, geisers, watervallen, oerwoud en hoge bergtoppen met gletsjers. We wanen ons regelmatig op een dejavu-achtige manier in IJsland, Engeland en de Alpen en soms doen de uitzichten zelfs Nederlands aan. Heel mooi om te zien dat de Kiwi's ontzettend veel respect voor de mooie natuur hebben en het overal superschoon en netjes is.

Bizar hoeveel campers in Nieuw-Zeeland rondrijden. We zitten in het voorseizoen, maar het lijken er al meer dan gewone auto's. Wij zijn de kneusjes onder de kampeerders. Onze camper is een soort omgebouwd wit aannemersbusje dat maximaal 90 km/h rijdt (bergop nog niet eens de helft), maar werkt perfect. Heerlijk bed, koelkastje en gaspit. Het allerfijnste is misschien nog wel dat we voor de verandering weer zelf kunnen koken! Als kinderen in een snoepwinkel kopen we de eerste dag de supermarkt leeg.

We zien ook veel rijdende villa's en kunnen ons niet voorstellen dat al hun chauffeurs (volgens ons meestal gepensioneerde Duitsers) een vrachtwagenrijbewijs hebben. Blijkbaar kun je zo'n fully self-contained geval dus rijden met een B-rijbewijs. Juist de mensen met een superdeluxe camper met alles erop-en-eraan gaan naar campings met alles erop-en-eraan. Grappig ook dat de meerijdende vrouw telkens de neiging lijkt te voelen om inparkeeraanwijzingen te geven voor een plek waar dat ding minstens vier keer inpast en dat bovendien doet vanaf een plek waar de chauffeur ze ├╝berhaupt (zie je wel dat ze Duits zijn) niet kan zien. Wij vinden die luxe campings juist niks aan en gaan liever naar DOC-campings, een soort kampeerplekken van natuurbeheer waar je op de mooiste plekken midden in de natuur kampeert.

Oud-collega Lara woont in Auckland en we zien haar en vriend Dave een aantal keer tijdens onze reis. Lekker barbecuen op het strand in Auckland, Sauvignon Blanc drinken aan Lake Taupo en in Wellington en wandelen met hond Como. Voor Erik is het grote hoogtepunt met hen vliegvissen in Turangi, de zelfbenoemde 'trout capital of the world'. We slapen met onze hut op wielen in de tuin van het vakantiehuis van Dave's ouders. Erik hijst zichzelf tot zijn oksels in een uiterst aantrekkelijke regenbroek en krijgt een lesje vliegvissen van Dave. Hij ontpopt zichzelf als een natuurtalent want ondanks zijn belabberde techniek vangt hij een dikke forel van ruim een halve meter lang. Tot zover Erik en Margriet de natuurliefhebbers, die forel belandt uiteraard op onze BBQ...

En, wow wow wow, het volgende gaat rechstreeks in het rijtje met bijzonderste ervaringen ooit: gezwommen met wilde dolfijnen! Niet gevangen, gevoerd of gelokt, maar onderdeel van een immense groep die voor de kust van Kaikoura leeft vanwege het supervoedzame zeewater als gevolg van een koude zeestroom van de Zuidpool (hebben we ons laten vertellen door mensen die daar wel verstand van hebben). Met de boot de zee op een dolfijnen zoeken. We vinden ze al gauw en zodra we het water ingaan beginnen de dolfijnen van alle kanten om ons heen te verschijnen. Om ze te triggeren tot spelen kun je aan aantal dingen doen; omlaag zwemmen en rondjes draaien als ze om je heen cirkelen en vooral oogcontact houden want dat vinden ze leuk (en wij ook!). Maar ook: gekke geluiden maken. Superleuk dus om af en toe even je hoofd uit het water te steken en te genieten van het Yostibandconcert door snorkels. En dan gauw je hoofd weer onder water anders heb je er alweer een paar gemist die voorbijschieten, zoveel zijn het er. Echt, wat gaaf en wat een ongelooflijk bijzonder gevoel!

In het zuiden van Nieuw Zeeland zien we ook op verschillende plekken zeehonden, pinguins en zeeleeuwen, vaak van zo dichtbij dat je ze aan kunt raken, maar da's natuurlijk niet de bedoeling dus doen we dat maar niet. Bovendien zijn we nogal gewend geraakt aan het feit dat twee handen best handig zijn. De dieren zijn veel minder schuw dan in Nederland. Allerlei soorten vogels zitten regelmatig op, onder of naast onze tafel 'mee te eten'. We maken een bijzonder natuurverschijnsel mee (hebben we ons door diezelfde mensen van daarnet laten vertellen); een groep jonge zeehondjes heeft bedacht dat het leuk is om met z'n allen een kleuterschool te beginnen. In een poel onder een waterval en zonder kleuterjuf. Bijzonder omdat niemand weet waarom ze dit doen en omdat zeehonden normaal niet in zoet water leven. In het eerste jaar van hun leven zijn ze, zonder hun moeders, spelend in deze poel te vinden. Ze gaan pas terug naar zee als ze ECHT honger hebben.

De vijf weken in Nieuw Zeeland vlogen voorbij, net zo snel dat ons geld uit onze portemonnee vloog. Je moet in dit land letterlijk voor alles betalen en alles is ook nog eens behoorlijk aan de prijs. Samengevat een geweldige ervaring en mooie afwisseling op onze tijd in minder ontwikkelde landen, smog en tropische hitte!

Veel plezier met de foto's!

Posted by Erik-Margriet 22:20 Archived in New Zealand

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint