A Travellerspoint blog

Bolivia!

Van ijzige kou tot stomende hitte

Bolivia heeft ons mee terug in de tijd genomen; nauwelijks asfalt, traag internet, geen supermarkten, een receptionist die de rekening tikt op een typemachine en bussen die zelfs in Polen zouden worden afgekeurd. Er is ook geen enkele internationale (fastfood) keten te vinden. Dat dit vooral met een afkeer van alles dat Amerikaans is te maken heeft blijkt al wanneer we het land binnenkomen. We vragen of we entry fee moeten betalen voor Bolivia. Het antwoord met stoïcijnse blik: 'No, no, solo gringos', oftewel alleen Amerikanen. Wat is dat toch met dat land.

Positieve keerzijde van alles (alhoewel bovenstaande zeer vermakelijk was) is de authenticiteit van de
landschappen, steden en mensen. Het gebrek aan westers comfort blijkt maar weer ondergeschikt; we zijn geen magere of chagrijnige Boliviaan tegengekomen.

Vlakbij La Paz is een fietsafdaling met de uiterst aantrekkelijke naam World's Most Dangerous Road oftewel de Death road. Erik vond dit natuurlijk vreselijk interessant, maar Margriet was bang. Vooral omdat er nog steeds (heel weinig) gemotoriseerd verkeer over de weg gaat. Leuk, tegenliggers op een weg die 3 meter breed is en afgronden heeft waarin je geen enkele overlevingskans hebt. Daarom koos Margriet voor een fatsoenlijke motorhelm terwijl Erik akkoord ging met een soort dopje. Net alsof zo'n helm enig verschil maakt wanneer je 1000m naar beneden plettert, maar het gaat om het idee. Margriet probeerde nog onder de hele onderneming uit te komen ('t is toch zonde om in de eerste maand van deze reis dood te gaan..'), maar Erik hield voet bij stuk. Gelukkig maar want de afdaling was bij nader inzien geweldig! Je begint op besneeuwde bergtoppen en eindigt vier uur later zo'n 3.5 kilometer lager in de jungle. Het eerste deel van de route gaat over asfalt waar je en snelheid van ca. 80 kilometer per uur haalt. Het tweede gedeelte fiets je over een grindweg die langs steile, maar supermooie afgronden gaat. Met blauwe billen en trillende armen van het in bedwang houden van het stuur komen we uiteindelijk vol adrenaline in Coroico aan. De mooiste beloning is ons hotel met onbetaalbaar uitzicht, tropische temperaturen en een zwembad! De bikini en zwembroek kunnen voor het eerst uit de tas.

Bolivianen zijn erg toegankelijk en gezellig. Vooral Boliviaanse vrouwen (las Cholitas) zijn een speciale vermelding waard! Ze zien er heel sjiek en vrouwelijk uit met mooie vlechten, een hoedje en een gekleurde rok met petticoats. Ondertussen draaien ze er hun hand niet voor om om een muur te stucen of een autoband te verwisselen. Een band plakken gaat overigens prima met een breinaald, servetje en kauwgom. Een band van een landcruiser wel te verstaan. Weer wat geleerd.

Deze zelfde landcruiser en vier dagen oneindig veel zand, steen en verlaten wildernis bleken de ingrediënten voor een onwerkelijke ervaring. Van bloedrode en knalblauwe lagunes via wild-west-kliffen, flamingo's, bizarre rotsformaties en vulkanen, naar een zoutvlakte van 10.000 km2. De foto's van deze trip door zuidwest Bolivia en de Salar de Uyuni spreken voor zich.

Terwijl we dit schrijven zijn we onderweg naar Argentinië waar de steaks en rode wijn op ons wachten! Hè bah.

Dikke kussen,

Erik & Margriet

Posted by Erik-Margriet 14:26 Archived in Bolivia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Hey lieve Marge & Erik,

Wat een fantastische verhalen en foto's zeg. Echt een super belevenis als ik het zo hoor en zie. Blijf vooral lekker genieten van alles wat jullie mee maken en neem af en toe even een momentje om het tot jullie door te laten dringen :-D! Super veel plezier nog samen en dikke kussen aan Cora & Marcos in Argentina!

Veel liefs!
Roel & Joyce

by Joyce

Geweldig om te lezen weer!
Genieten jullie
XX

by Yvette

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint